torsdag 5 december 2013

Information om lokalsituationen på Nya Raketskolan

Postadress: K iruna kommun, 981 85 Kiruna Organisationsnr: 21 20 00-2783
Besöksadress: Stadshuset, Hjalmar Lundbohmsvägen 31 Webb: www.kommun.kiruna.se
Telefon: 0980-70 000 E-post: kommun@kommun.kiruna.se
Situation och beslut Nya Raketskolan 2013-12-04
Bakgrund
Under november månad 2013 har lågstadiedelen vid Nya Raketskolan åtgärdats efter att mätningar med efterföljande kontroll påvisat s.k. tillväxt i skoldelens ytterväggar. Detta åtgärdsarbete har av sakkunniga bedömts kunna ske parallellt med ordinarie verksamhet och slutfördes 2013-12-03.
Denna dag, 2013-12-03, meddelar rektor vid Nya Raketskolan att ett flertal lärare den senaste veckan uppvisar tydliga besvär, såsom andnings- och röstbesvär samt torrhosta och att några elever besökt skolsköterskan med anledning av hudutslag och huvudvärk. Rektor bedömer denna utveckling som anmärkningsvärd.
Barn och utbildningsförvaltningens skyddskommitté sammanträder under 2013-12-04, varvid uppkommen situation behandlas och företagshälsovården redogör för den hälsobedömning som kan medges utgående från kända personalbehov. Redogörelsen beskriver vad som inom sjukvården betecknas som s.k. ”sjukahussymptom”.
Bedömning och överväganden
Arbetsgivaren har fortlöpande och i erforderlig omfattning vidtagit åtgärder utifrån kända behov och omständigheter. Vidtagna åtgärder skall teoretiskt idag ha eliminerat tidigare identifierade problem. Det finns en plan för kontroll av dessa åtgärder innefattande såväl ventilationssystem som nya mätningar i aktuella lokaler under december månad. Resultat från denna kontroll förväntas erhållas under januari månad 2014.
Företagshälsovårdens och rektors redogörelse för de senaste dagarnas utveckling beskriver dock idag en situation som inte är önskvärd och som vidtagna åtgärder till trots ses innebära att tjänligheten för aktuell skoldel är oklar.
Med omsorg om elevers och personals välbefinnande och i perspektivet av ovanstående bakgrund och den osäkerhet rörande orsakssamband som kan göras gällande bedömer arbetsgivaren i samråd med skyddsombud att berörd skoldel behöver lämnas intill dess byggnadens hälsotillstånd är klarlagt.
Ett beslut om att tillfälligt lämna aktuella undervisningslokaler ses innebära vissa konsekvenser för elevernas utbildning och eventuellt kvaliteten på
2013-12-04
2
densamma. I det läge som idag uppdagats och med de förutsättningar som härvid medges kan dock ingen annan prioritering göras än att sätta elevers och personals hälsa i först. Om detta innebär en sänkt ambition i skolans undervisning under den tid som krävs intill dess byggnadens hälsoläge är klarlagt, så är det något vi kan behöva acceptera.
Beslut
Lågstadiedelen vid Nya Raketskolan stängs tillfälligt och skall snarast möjligt lämnas obrukad intill dess byggnadens hälsotillstånd är klarlagt.
Berörda rektorer ansvarar för organisation, detaljplan och genomförande av erforderliga anpassningar av utbildning och undervisning med anledning av detta beslut.
Simon Lindh
Förvaltningschef
Delges:
Roger Suup Ordförande BUN
Peter Niemi Kommunchef
Riitta Kotavuopio Olsson Rektor NRS
Conny Persson Rektor NRS
Annika Andersson Rektor NRS
Helen Rundgren Huvudskyddsombud
Bo Ögren Företagshälsovården
Gert Mörtvik Beställarombud

1 kommentar: